Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Deser pistacjowy"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2665
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 258
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2611
Sos przygotowany z brokułów, śmietany z dodatkiem szczypiorku i wędzonego łos...
Odsłon: 2047
Składniki
Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając ubijania dodaj żółtka. Na koniec stopniowo wsyp przesianą mąkę oraz barwnik, delikatnie mieszając ciasto łyżką. Przelej do prostokątnej formy. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, wykrój z niego krążki.
Pozostałe ciasto pokrusz. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy już napęcznieje, podgrzej, by się rozpuściła. W rondelku zagotuj mleko z pistacjami. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę. Dodaj mleko z pistacjami, wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszaj.
Dna foremek wyłóż krążkami ciasta, wlej masę pistacjową. W środek masy wciśnij kieliszki. Wstaw do lodówki. Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Serek homogenizowany wymieszaj z galaretką. Z deseru wyjmij kieliszki, we wgłębienia włóż pokruszone ciasto i posiekane owoce, zalej tężejącą masą serową. Wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie