Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj szybki i łatwy do przygotowania deser sylwestrowy. Warstwa śmietankowa z galaretkami, mus truskawkowy i biszkopty, idealne połączenie. Pyszna, orzeźwiająca pianka, polecam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5928
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5295
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12743
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4509
Składniki
Trzy galaretki (u mnie pomarańczowa, cytrynowa i malinowa) rozpuścić (każdą) w szklance gorącej wody, wystudzić i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Gdy stężeją każdą pokroić na kostki. Pianka: galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukry waniliowe, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie połączyć. Do masy śmietanowo - jogurtowej wlać ostudzoną galaretkę truskawkową, wymieszać, dodać pokrojone kostki galaretek i ponownie połączyć. Masę wyłożyć na dno każdego pucharka. U mnie 9 pucharków.
Mus truskawkowy: truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na mus. Truskawki mrożone rozmrozić, zmiksować na mus. Ja przetarłam truskawki przez sitko, żeby nie było pestek. Mus wlać na patelnię, podgrzać, dodać cukry wanilinowe, wymieszać. Do szklanki wlać zimną wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i rozmieszać tak, żeby nie było grudek. Zawartość szklanki wlać do musu, wymieszać, gotować 4 minuty na małym ogniu. Mus powinien mieć konsystencję budyniu, wystudzić i wlać na masę śmietankową. Biszkopty przekroić na pół i wbić w deser, gotowe! Smacznego!