Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser z kaszy manny jest pysznym, sycącym daniem, które możemy zaserwować na podwieczorek, ale też jako drugie śniadanie. Zamiast sosu truskawkowego można przyrządzić malinowy lub jagodowy. Ja akurat chciałam wyczyścić zamrażarkę z owoców z tamtego roku, bo przecież czeka nas już niedługo nowy sezon truskawkowy i trzeba robić miejsce na nowe zapasy. Deser z manny w połączeniu z owocami jest smaczną i zdrową alternatywą dla innych słodkich dań.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 187
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 165
Składniki
W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem czekolady. Mieszamy aż do jej rozpuszczenia
Do gotującego się mleka wsypujemy stopniowo kaszę i cały czas mieszamy
Gotujemy mieszając, aż kaszka zgęstnieje
Kaszkę przelewamy do dwóch filiżanek opłukanych zimną wody i zostawiamy do wystygnięcia
Przygotowujemy sos: w rondelku zagotowujemy ok 100 ml wody i wrzucamy do niego truskawki. Gotujemy mieszając, aż truskawki się rozpadną. Dosładzamy ok połową łyżeczki cukru. Sos można zblendować na gładko lub pozostawić z cząstkami truskawek ( ja nie blenduje ). Do sosu dodajemy łyżeczkę kisielu typu Gorący kubek, aby zagęścić sos. Jeśli sos jest nadal rzadki możemy dodać kolejną łyżeczkę. Ten kisiel nie wymaga zagotowywania, wystarczy tylko zamieszać.
Odwracając filiżankę przekładamy kaszkę na talerzyki
Kaszkę oblewamy sosem truskawkowym i dekorujemy owocami