Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baklawa to popularny turecki deser. Przygotowuje się go z ciasta listkowego (filo) z masą orzechową. Aby skosztować tych pyszności, nie musisz nigdzie wyjeżdżać, możesz przygotować je samodzielnie. Testując przepis, sięgnęliśmy po gotowe ciasto filo, jednak nie ma przeszkód, żeby zrobić je samemu.
Foremka wymiarach 23x33
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1471
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231849
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5002
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1471
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231849
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5002
Składniki
Rozłóż płaty ciasta filo i dotnij je do wielkości 23 × 33 cm.
Pokrój orzechy na mniejsze części, uważaj, aby nie posiekać ich zbyt drobno. Następnie wymieszaj je z cukrem, cynamonem i esencją waniliową.
W niewielkim garnku rozpuść masło.
Formę o wymiarach 23 × 33 cm wysmaruj roztopionym masłem. Na dno wyłóż płat ciasta i za pomocą sylikonowego pędzelka posmaruj je masłem, czynność powtórz dla dwóch kolejnych płatów ciasta filo.
Na ostatniej warstwie ciasta wyłóż połowę orzechowego farszu i przykryj trzema kolejnymi płachtami ciasta, smarując je za każdym razem roztopionym masłem. Wyłóż pozostałą część masy z orzechów i tak, jak wcześniej, przykryj trzema płatami ciasta filo.
Gotową baklawę pokrój w kwadraty. Włóż do piekarnika i piecze przez 35-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj syrop. W rondelku podgrzej miód z wodą i sokiem z cytryny, cały czas mieszając, trzymaj na średnim ogniu, do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestygnięcia.
Upieczone ciasto polej obficie syropem.