Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa chałka drożdżowa z kruszonką
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1336
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 125
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1336
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 125
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 55
Składniki
Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10-15 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, miękkie masło, cukier, sól. letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto jest elastyczne i ładnie odchodzi od rąk. ( wyrabiamy przez kilka minut). Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierać w dłoniach do połączenia się składników i uzyskania kruszonki. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Wyciągamy ciasto z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek o długości dużej blaszki z piekarnika ok. 50 cm. Wałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapleść warkocz. Końce ciasta skleić ze sobą. Chałkę przykryć i odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Chałkę przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Smacznego!