Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce w żelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 733
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2815
Polecam.
Odsłon: 502
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 746
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 733
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 101
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2815
Polecam.
Odsłon: 502
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 746
Składniki
Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać do niej wodę, zamieszać i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Gdy owoce się zagotują dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli frużelina okaże się zbyt rzadka należy dodać odrobinę napęczniałej żelatyny. Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta po schłodzeniu należy dodać odrobinę wody i wymieszać.