Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce w żelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4138
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34253
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4138
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34253
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1848
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113675
Składniki
Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać do niej wodę, zamieszać i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Gdy owoce się zagotują dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli frużelina okaże się zbyt rzadka należy dodać odrobinę napęczniałej żelatyny. Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta po schłodzeniu należy dodać odrobinę wody i wymieszać.