Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoce w żelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Składniki
Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać do niej wodę, zamieszać i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut. Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Gdy owoce się zagotują dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli frużelina okaże się zbyt rzadka należy dodać odrobinę napęczniałej żelatyny. Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta po schłodzeniu należy dodać odrobinę wody i wymieszać.