Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa masa makowa jest aromatyczna i wyjątkowo kremowa. Wypełniona rodzynkami, suszonymi owocami i orzechami nie ma sobie równych. Idealnie nada się do rolady makowej, seromakowca czy innych deserów.
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 105
Składniki
Mak namocz w wodzie i zbierz łyżką wszelkie zabrudzenia, które wypłyną na wierzch. Opłucz mak i odsącz go na gazie. Pozostaw go tam na ok. godzinę, by dobrze puścił wodę. Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą. Osusz je i przełóż do niewielkiej miseczki. Zalej je amaretto, przykryj talerzykiem i odstaw na bok. Skórkę pomarańczową drobno posiekaj.
Do garnka wlej mleko i je zagotuj. Wrzuć mak do mleka, by był całkowicie przykryty płynem. Jeśli tak nie jest, dolej mleka. Gotuj mak na małym ogniu przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedź go ponownie na sitku wyłożonym gazą. Odciśnij maksymalnie dużo płynu.
Zmiel mak 2-3 razy w maszynce do mięsa na sitku o najmniejszych otworach. Oddziel żółtka od białej. Żółtka utrzyj z połową cukru pudru i odstaw. Na patelni umieść orzechy włoskie i migdały. Dodaj szczyptę soli i podpiecz je przez 4-5 minut na średnim ogniu. Dodaj masło, miód i skórkę pomarańczy. Podsmażaj wszystko jeszcze przez kilka minut.
Dodaj mak, suszone owoce i rodzynki. Wymieszaj całość szpatułką, dodając stopniowo żółtka wymieszane z cukrem pudrem. Zdejmij masę z ognia. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder. Delikatnie wmieszaj je do masy makowej. Domowa masa makowa jest gotowa do przygotowania makowca lub innych deserów.