Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, domowa masa makowa z bakaliami do makowca, drożdżówek makiełek i wielu innych wypieków
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7432
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 2020
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7432
Składniki
Skórka kandyzowana: Pomarańcze wyszorować,sparzyć wrzątkiem. Obrać, podzielić na ćwiartki, następnie w paski.Ściąć w miarę możliwości białą błonkę i pokroić w kosteczkę. Zalać wrzątkiem i gotować 5 min.Odcedzić, powtórzyć krok jeszcze raz. W garnuszku wymieszać cukier z wodą, dodać skórkę i gotować na maleńkim ogniu, az skórka będzie półprzezroczysta. W razie potrzeby podlać wodą. Źródło przepisu @mojewypiekicom
Mak wrzucić na gotujące się mleko i parzyć, aż je wchłonie i puści kiełki. Odcedzić. Przemleć przez maszynkę dwa razy. Połączyć z roztopionym masłem z cukrem oraz pozostałymi dodatkami. Pianę z białek ubić ze szczyptą soli,dodać na końcu.
●masę makową można przygotować wcześniej. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. ●pianę z białka dodać przed użyciem masy, nie wcześniej. ●dodatki takie jak orzechy, rodzynki czy skórka kandyz. może być w większej ilości, wg smaku. ●gotowej masy z dodatkami wyszło 900g