Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może nie powinnam tego pisać, ale przygotowanie ciasta francuskiego jest wyjątkowo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości.Robi się je prawie cały dzień-oczywiście z przerwami. Z warstw, które miały powstać, też nie byłam zadowolona.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 144
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 144
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 752
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i 50 g roztopionego, przestudzonego masła. Wymieszać. Przełożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać tak długo aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować cienko w prostokąt. Na środku położyć miękką kostkę masła. Zawinąć w "kopertę". Wałkować tak, by nadać kształt długiego prostokąta. Złożyć na trzy części i znów owinąć folią i włożyć do lodówki na 2 godziny. Tę czynność powtarzać sześć razy. Zajęło mi to prawie cały dzień. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każde rozwałkować bardzo cienko. Pociąć na paski długości 8-10 cm i szerokości 4-5 cm. Na każdym pasku ułożyć z jednej strony 2 plastry jabłek a drugi koniec naciąć ostrym nożem 2-3 razy. Zwinąć na pół. Posmarować żółtkiem i obficie obsypać cukrem trzcinowym. Piec na papierze w tem. 200 stopni około 12 minut, do ładnego zrumienienia.