Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babcia Pelcia jest znana z przepysznych domowych drożdżówek. Jej ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Zawsze wychodzi niesamowicie puszyste i lekkie. Przygotowuje je za każdym razem, kiedy przyjeżdża do niej rodzina w odwiedziny. Poniżej przedstawiamy przepis na rewelacyjne w smaku bułeczki drożdżowe z serem i domowym dżemem. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis samodzielnie.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 119
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 37
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 20
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 109
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 119
Składniki
Wszystkie składniki najlepiej wyciągnąć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy w kuchni (powinny uzyskać temperaturę pokojową).
Drożdże rozkruszamy do miski. Dodajemy cukier. Mleko podgrzewamy w rondelku przez około 2-3 minuty – powinno być delikatnie ciepłe, pilnujemy, żeby nam się nie zagotowało. Ciepłe mleko dodajemy do drożdży z cukrem. Na koniec dosypujemy 4 łyżki mąki. Składniki energicznie mieszamy ze sobą. Miskę z zaczynem przykrywamy bawełnianą, czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Zaczyn powinien potroić swoją objętość.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do drugiej miski wsypujemy pozostałą część mąki, dodajemy jedno całe jajko oraz szczyptę soli. Na koniec dodajemy zaczyn i przestudzone masło. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Dobrze wyrobione ciasto powinno być odpowiednio napowietrzone i całkowicie odchodzić od miski. Babcia Pelagia miesza ciasto zwykle od 20 do 30 minut.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego cukier oraz żółtka.
Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy dłońmi, następnie wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy z niego okrągłe kształty przy użyciu szklanki.
Okrągłe, drożdżowe placuszki wykładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. W każdym z nich robimy delikatne wgłębienie. Na środek drożdżówek kładziemy po łyżeczce dżemu oraz twarogu z cukrem. Drożdżówki smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem (do tego celu najlepiej wykorzystać pędzelek).
Drożdżówki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Przed podaniem oprószamy drożdżówki cukrem pudrem. Smacznego!