Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato, lato zbliża się wielkimi krokami. Na rynkach, bazarach, targach i marketach można znaleźć prawdziwie letnie owoce. Poczynając od lekko kwaskowych truskawek po soczyście słodkie czereśnie. Można je zjeść same, z różnymi kremami, w cieście, jako lody i na miliony różnych sposobów. A jedliście je na kanapce z masłem orzechowym własnej roboty? W Stanach Zjednoczonych popularne peanut butter jelly, u mnie w zdrowszej wersji i zdecydowanie bardziej polskiej. Świeżutkie masło bez grama cukru i ulepszaczy oraz pyszniutkie owoce na razowym chlebie na zakwasie to jest to!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 122
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 122
Składniki
Malaksery, blendery lub inne cudeńka w dłoń i do dzieła! Zaraz, zaraz a masz uprażone orzeszki? Jeśli Twoje orzeszki nie są uprażone, nie martw się i nie załamuj! Możesz je uprażyć na 2 sposoby! W piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Rozłóż papier do pieczenia na blaszce, rozsyp i rozłóż równą warstwę orzeszków na papierze i włóż do piekarnika. Piecz około 5-10 minut, zaglądając od czasu do czasu. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika, z mojego doświadczenia każdy piekarnik piecze inaczej i swój trzeba “wyczuć”, więc nie oglądamy w tym czasie ulubionego serialu bo się zagapimy i orzeszki nam się spalą
Wkładamy je do malaksera, to najprostszy sposób i miksujemy na gładką masę, u mnie około 5 minut. Jeśli takiego nie mamy użyjmy blendera ręcznego, tez da radę, jedynie czas miksowania może się wydłużyć. Otrzymane masło orzechowe powinno być gładkie, bez grudek (chyba, że takie lubicie) i bardzo aromatyczne. Podczas miksowania, część orzeszków może osiąść na ściankach, wtedy wyłączmy blender/malakser i zbierzmy je ze ścianek, tak aby wszystkie orzeszki równo się zblendowały