Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdenerwowałam się ostatnio jak kupiłam Twixa i okazało się, że zmienili recepturę i nie da się ich jeść. Postanowiłam więc zrobić swoje. Przepis na kruche ciasteczko wzięłam z bloga "Moje wypieki" - Ciasteczka digestive, lekko go zmodyfikowałam, a reszta to kajmak i czekolada :) Może nie smakują identycznie jak kupne, ale mimo to są pyszne.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1926
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1926
Składniki
Z dwóch rodzajów mąki, płatków, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru i 5 łyżek mleka zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się za bardzo lepić posypujemy ciasto mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm i kroimy na paski o długości 10 cm i szerokości 1,5-2 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotej barwy.
Studzimy ciasteczka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy mleko, aby polewa stała się lekko płynna. Za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy na ciasteczka pasek kajmaku. Polewamy czekoladą. Układamy na czymś płaskim i wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.