Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdenerwowałam się ostatnio jak kupiłam Twixa i okazało się, że zmienili recepturę i nie da się ich jeść. Postanowiłam więc zrobić swoje. Przepis na kruche ciasteczko wzięłam z bloga "Moje wypieki" - Ciasteczka digestive, lekko go zmodyfikowałam, a reszta to kajmak i czekolada :) Może nie smakują identycznie jak kupne, ale mimo to są pyszne.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415575
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2618
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3984
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415575
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2618
Składniki
Z dwóch rodzajów mąki, płatków, proszku do pieczenia, soli, masła, cukru i 5 łyżek mleka zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się za bardzo lepić posypujemy ciasto mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm i kroimy na paski o długości 10 cm i szerokości 1,5-2 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotej barwy.
Studzimy ciasteczka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i dodajemy mleko, aby polewa stała się lekko płynna. Za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy na ciasteczka pasek kajmaku. Polewamy czekoladą. Układamy na czymś płaskim i wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.