Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, gdyż ciasto rozeszło się bardzo szybko... No cóż, może następnym razem się uda. Kopiec kreta przebił oryginał - jak dla mnie. To na pewno nie ostatnie moje spotkanie z nim ;-) polecam wszystkim, gdyż na prawdę jest przepyszne.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 50
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2096
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3682
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 35
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1382
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 50
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2096
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3682
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 35
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1382
Składniki
Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka. W cieście wydrąż delikatną dziurę tak, aby boki zostały nietknięte.
Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój bardzo drobno. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj mascarpone i rozdrobnioną czekoladę. Nałóż odrobinę masy na ciasto, ułóż pokrojone w plastry banany (można wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały odpowiedni wygląd), wyłóż drugą część masy. Wydrążony biszkopt ' rozetrzyj ' w rękach na drobniutkie części i posyp uformowany kopiec kreta.