Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To słynne ciasto możemy zrobić samodzielnie w domu bez wykorzystywania gotowej mieszanki.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 138
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 435
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 138
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 435
Składniki
Masło, cukier, mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w rondelku pilnując żeby mieszanka nie zagotowała się. Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy mąkę z proszkiem. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydrążamy łyżką środek, zostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm). W środku układamy banany. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier puder. Na koniec dodajemy startą lub drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany, formując ją na kształt kopca i posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce :) Smacznego.