Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To słynne ciasto możemy zrobić samodzielnie w domu bez wykorzystywania gotowej mieszanki.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113144
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 551
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 906
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 651
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113144
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 551
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 906
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 651
Składniki
Masło, cukier, mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w rondelku pilnując żeby mieszanka nie zagotowała się. Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy mąkę z proszkiem. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do tortownicy (24cm) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydrążamy łyżką środek, zostawiając spód o wysokości ok 1,5 cm). W środku układamy banany. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fixy i cukier puder. Na koniec dodajemy startą lub drobno pokrojoną czekoladę. Mieszamy na najniższych obrotach miksera, do momentu połączenia się składników. Następnie wykładamy masę z bitej śmietany, formując ją na kształt kopca i posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Schłodzić w lodówce :) Smacznego.