Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowy kopiec kreta! Zapewne większość z Was miała okazję spróbować i wykonać taki z paczki, jednak zapewniam że samodzielnie wykonany smakuje znacznie lepiej. Lekki, czekoladowy z bananami i kremem śmietankowym – niebo w gębie! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2174
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2054
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 322
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 863
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1000
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2174
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2054
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 322
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 863
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1000
Składniki
Biszkopt czekoladowy: • Do garnka dodajemy: cukier, kakao, masło, mleko, całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników, następnie studzimy • Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę • Ostudzoną masę czekoladową łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz żółtkami, całość miksujemy • Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy szpatułką • Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni, grzanie góra i dół bez termoobiegu Krem śmietankowy: • Zimną czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach • Schłodzoną śmietanę ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder i ubijamy do zyskania sztywnej piany, na końcu dodajemy czekoladowe wiórki • Masę chowamy do lodówki
Składanie: • Z ostudzonego czekoladowego ciasta odcinamy wierzch na prosto • Następnie ciasto nacinamy na bokach pozostawiając około 1 cm i za pomocą łyżki wydrążamy środek, który przekładamy do miseczki i kruszymy • Banany kroimy na pół, wykładamy do ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny • Krem wykładamy na banany, formujemy górkę, całość obsypujemy czekoladową kruszonką i lekko dociskamy • Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę