Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka panettone to tradycyjny włoski wypiek, który zachwyca swoją puszystością, maślanym smakiem i owocowym aromatem. Panettone różni się od polskich babek głównie wyjątkową elastycznością i przewiewną strukturą. Charakterystyczne są również owoce w babce, takie jak kandyzowana skórka pomarańczy lub cytryny, a także rodzynki. I chociaż wymaga nieco więcej czasu przygotowania, to zdecydowanie jest tego warta.
forma do panettone, mikser, pędzelek do smarowania, długie wykałaczki
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1471
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 733
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 158
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1258
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1471
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 733
Przepis na polewę jest bardzo prosty i łatwy , a polewa smaczna, łatwo się ni...
Odsłon: 158
Składniki
Drożdże pokrusz w misce. Do miski dodaj 5 g cukru oraz 10 ml mleka i wymieszaj razem. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Przygotuj suche składniki. Do większej miski wsyp mąkę, dodaj sól.
Do miski wbij 3 żółtka i jedno całe jajko. Miksuj przez około 5 minut. Następnie wlej mleko oraz przygotowane wcześniej drożdże, a później stopniowo dosypuj mąkę. Ciasto zagnieć do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto połącz z masłem i ugniataj. Odstaw ciasto na około 1,5 godziny.
Po tym czasie, do tak przygotowanego ciasta dodaj kandyzowaną pomarańczę oraz namoczone rodzynki i wymieszaj.
Formę do babki panettone lub wysokiej tortownicy i wysmaruj masłem.
Do formy przerzuć ciasto i przykryj ściereczką, aż nieco wyrośnie, około 45 minut leżakowania.
Gdy ciasto urośnie, natnij nożem ciasto na krzyż, a następnie wysmaruj wierzch mlekiem.
Ciasto wstaw do piekarnika ustawionego na 180 stopni (góra-dół) i piecz przez 40 minut. Ważne, aby wierzch nie był zbytnio spieczony, jeśli podczas pieczenia za szybko zbrązowieje, to nałóż na górę folię aluminiową.
Po upieczeniu ostudź ciasto. Do ciasta wbij po dwie długie wykałaczki, które stworzą rusztowanie dla ciasta, ponieważ według tradycji, ciasto chłodzi się do góry nogami. Nie polewaj ciasta lukrem, ale możesz lekko oprószyć cukrem pudrem.