Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa baba ale w kształcie prostokąta. Troszkę koloru i sezamu do smaku.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2305
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 362
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 50
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 216
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2305
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 362
Pyszny, orzeźwiający i przede wszystkim pozbawiony chemii kompot.
Odsłon: 50
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 216
Składniki
Do przesianej mąki z migdałami dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem i wanilią żółtka, mleko, sezam, olej, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na pół, połowę dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić. Drugą połowę podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień do drugiej acai, każdą część dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blaszkę ( 26 X 12 ) tłuszczem, posypać mąką. Ja dałam blaszkę 23 x 10 cm i górna warstwa wylała się. Połową wyrośniętego jasnego ciasta wyłożyć spód blachy. Zielone ciasto lekko rozklepać , rozłożyć namoczoną żurawinę i rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Wyłożyć zielone ciasto do blaszki żurawiną do dołu. Następnie rozwałkować fioletowe ciasto, włożyć do formy, na koniec nałożyć drugą połowę jasnego ciasta. Wierzch ciasta możemy lekko ponacinać i lekko wbić foremki, przykryć i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Potem delikatnie wyjmujemy foremki, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru i pieczemy w 160-180 C ok. 40 minut. Mnie nie udało się uzyskać oczekiwanego efektu z powodu nieodpowiedniej blaszki. Ale Wam na pewno wyjdzie. Ciasto momentalnie poszło .