Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa baba ale w kształcie prostokąta. Troszkę koloru i sezamu do smaku.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98982
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5907
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 98982
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5080
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13678
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5907
Składniki
Do przesianej mąki z migdałami dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem i wanilią żółtka, mleko, sezam, olej, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na pół, połowę dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić. Drugą połowę podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień do drugiej acai, każdą część dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blaszkę ( 26 X 12 ) tłuszczem, posypać mąką. Ja dałam blaszkę 23 x 10 cm i górna warstwa wylała się. Połową wyrośniętego jasnego ciasta wyłożyć spód blachy. Zielone ciasto lekko rozklepać , rozłożyć namoczoną żurawinę i rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Wyłożyć zielone ciasto do blaszki żurawiną do dołu. Następnie rozwałkować fioletowe ciasto, włożyć do formy, na koniec nałożyć drugą połowę jasnego ciasta. Wierzch ciasta możemy lekko ponacinać i lekko wbić foremki, przykryć i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Potem delikatnie wyjmujemy foremki, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru i pieczemy w 160-180 C ok. 40 minut. Mnie nie udało się uzyskać oczekiwanego efektu z powodu nieodpowiedniej blaszki. Ale Wam na pewno wyjdzie. Ciasto momentalnie poszło .