Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa baba ale w kształcie prostokąta. Troszkę koloru i sezamu do smaku.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 179
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 174
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 88
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2161
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 179
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 174
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 88
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2161
Składniki
Do przesianej mąki z migdałami dodać rozczyn z drożdży, utarte z cukrem i wanilią żółtka, mleko, sezam, olej, wymieszać do połączenia. Ciasto podzielić na pół, połowę dokładnie wyrobić, przykryć i odstawić. Drugą połowę podzielić na dwie części do jednej dodać jęczmień do drugiej acai, każdą część dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wysmarować blaszkę ( 26 X 12 ) tłuszczem, posypać mąką. Ja dałam blaszkę 23 x 10 cm i górna warstwa wylała się. Połową wyrośniętego jasnego ciasta wyłożyć spód blachy. Zielone ciasto lekko rozklepać , rozłożyć namoczoną żurawinę i rozwałkować ciasto na wielkość blaszki. Wyłożyć zielone ciasto do blaszki żurawiną do dołu. Następnie rozwałkować fioletowe ciasto, włożyć do formy, na koniec nałożyć drugą połowę jasnego ciasta. Wierzch ciasta możemy lekko ponacinać i lekko wbić foremki, przykryć i odstawić do ostatniego wyrośnięcia. Potem delikatnie wyjmujemy foremki, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną cukru i pieczemy w 160-180 C ok. 40 minut. Mnie nie udało się uzyskać oczekiwanego efektu z powodu nieodpowiedniej blaszki. Ale Wam na pewno wyjdzie. Ciasto momentalnie poszło .