Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa wielkanocnego stołu - WIELKANOCNA BABKA. Teraz proponuję babkę z kolendrą i herbatą matcha . Lukier też z dodatkiem herbaty i skórki z limonki. Babka jest pulchna i mniej słodka, gorąco polecam.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 360
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 382
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 819
Składniki
Żurawinę moczymy w gorącej wodzie, gdy napęcznieje odcedzamy. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu, studzimy. Kolendrę , listki razem z łodygami drobno siekamy. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru i 2 łyżek letniego mleka robimy niby zaczyn, gdy drożdże będą płynne dodajemy je do przesianej mąki z herbatą matcha. Żółtka ubijamy łyżką z resztą cukru, dodajemy do mąki. Do ciasta dolewamy mleko, roztopione masło, dodajemy żurawinę, kolendrę i dokładnie zagniatamy, właściwie mieszamy, bo ciasto ma dość luźną konsystencję. Tę czynność zagniatania możemy też zrobić w robocie kuchennym. Ja robiłam ręką, bo to ciasto zagniata się łatwo. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut do wyrośnięcia. Formę z kominem 20 cm lekko smarujemy olejem. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość prawie dwa razy, przekładamy do foremki. W tym celu dobrze jest naoliwić ręce oliwą, gdyż ciasto jest luźne. Wyrównajmy powierzchnię ciasta.
Formę przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, wstawiamy blaszkę i pieczemy około 30-35 minut. Ja po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 170 C. Lukier. Cukier mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny i herbatą, gdy będzie zbyt gęsty dodajemy jeszcze sok. Przestudzoną babkę polewamy lukrem i na wierz ścieramy skórkę z limonki.