Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z masą makową, pyszna i pachnąca strucla.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Przygotowujemy ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z oboma cukrami na gładką masę, dodajemy roztarte uprzednio drożdże z dwoma łyżeczkami cukru i miękką margarynę i dalej ucieramy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i dodajemy do masy jajecznej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mieszamy drewnianą łyżką i wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Przygotowujemy masę makową: Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mak odsączamy i dwukrotnie mielimy w maszynce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a żółtka ucieramy z cukrem, dodają po trochu margarynę. Kiedy uzyskamy jednolitą masę dodajemy zmielony mak., bakalie, aromat i pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy masę i zawijamy. Każdą strucle układamy w keksówkach i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 st.C.