Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne drożdżowe bułeczki z dodatkiem budyniu śmietankowego oprószone cukrem pudrem do świetna propozycja na śniadanie lub kolację. Mięciutkie, puszyste i słodkie bułeczki do rozkosz dla naszego podniebienia
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 72
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 750
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 365
Składniki
Na początek przygotujmy zaczyn. Do miski kruszymy drożdże wsypujemy 2 łyżki cukru i wlewamy ciepłe mleko. Mleko musi być ciepłe, ale nie gorące. Możemy je delikatnie podgrzać w mikrofali lub rondelku. Zaczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, cukier, jajko i zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy miękkie masło i dalej zagniatamy. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie się ładnie odklejało od miski i rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Do rondla wlewamy 300 ml mleka i stawiamy na ogień, w pozostałym mleku ( 200 ml ) rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Gdy mleko zaczyna się gotować, wlewamy budyniową miksturę. Cały czas mieszamy do momentu zagotowania się i zgęstnienia masy budyniowej. Budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wystudzenia. Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki, możemy z ciasta zrobić rulon i podzielić na równe części. Mi wyszło 10 bułeczek. Każdy kawałek spłaszczamy i wykładamy na blaszkę piekarnikową posmarowaną masłem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na bułeczce robimy delikatny dołeczek i wykładamy łyżkę budyniu. Tak przygotowujemy wszystkie bułeczki. Bułeczki odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy 40- 45 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem