Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po raz kolejny przekonałam się, że stare, sprawdzone przepisy są najlepsze – nie potrzeba dużo składników, a co najważniejsze ciastka zawsze wychodzą i są pyszne! Z przepisu wyszły mi aż 3 blachy ciasteczek. Ale nie czekały długo na zjedzenie :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 923
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5413
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 923
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11862
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5088
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1367
Składniki
Do śmietany dodajemy cukier, drożdże, żółtko i dokładnie rozcieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i śmietanę z cukrem, drożdżami i żółtkiem. Całość zagniatamy i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, na środek każdego dajemy marmoladę, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi (możemy też wykrawać kwadraty i składać w trójkąty). Każde ciastko smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.