Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste cynamonowe ślimaczki z rodzynkami to doskonała propozycja na słodkie śniadanie lub deser. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Ich cudowny aromat roznosi się po całym domu. Przetestujcie ten przepis na drożdżowe ciasto z rodzynkami i cynamonem, a nie pożałujecie!
Naczynie żaroodporne
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12114
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8912
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155560
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 12114
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 154
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8912
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155560
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1219
Składniki
Zaczynamy do zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 4 łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, dodajemy miękkie masło, jajko, szczyptę soli oraz opakowanie cukru waniliowego. Na koniec dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy dłońmi przez około 10 - 15 minut (dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno całkowicie odchodzić od dłoni). Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i dostawiamy na około 10 minut. Następnie odsączamy z wody.
Masło przekładamy do garnuszka i roztapiamy na małym ogniu. Następnie ściągamy masło z kuchenki, dodajemy do niego cukier, cynamon i odsączone rodzynki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, tak aby powstał nam prostokątny kształt. Na środek wykładamy nadzienie i rozprowadzamy je po całej powierzchni. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon dzielimy na 13- 14 równych części. Gotowe ślimaczki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Drożdżowe ślimaczki smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35-45 minut. Pieczemy do zrumienienia. Smacznego!