Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka to połączenie doskonałe! :)
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8420
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2935
Polecam.
Odsłon: 1662
Polecam.
Odsłon: 487
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8420
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2935
Polecam.
Odsłon: 1662
Polecam.
Odsłon: 487
Składniki
Do rozkruszonych drożdży wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Jajka, żółtka i cukier zmiksować. Do przesianej przez sito mąki dodać wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i wyrabiać dłońmi, aż będzie mieć jednolitą strukturę i będzie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przełożyć ciasto, ułożyć połówki umytych i pozbawionych pestek śliwek. Kruszonka: Składniki na kruszonkę połączyć dłońmi. Przygotowaną kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 35-40 minut.