Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe, śliwki i kruszonka to połączenie doskonałe! :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1256
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 624
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1359
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1256
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 624
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1359
Składniki
Do rozkruszonych drożdży wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, wlewamy ciepłe mleko, mieszamy łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Jajka, żółtka i cukier zmiksować. Do przesianej przez sito mąki dodać wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i wyrabiać dłońmi, aż będzie mieć jednolitą strukturę i będzie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przełożyć ciasto, ułożyć połówki umytych i pozbawionych pestek śliwek. Kruszonka: Składniki na kruszonkę połączyć dłońmi. Przygotowaną kruszonką posypać śliwki. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 35-40 minut.