Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie dziś mojej przyjaciółce Elżbiecie upiekłam ciasto drożdżowe dla leniwych, przepis mam od mojej koleżanki Honoraty Orłowskiej która podała mi go jak poznałyśmy się na Facebooku jestem jej bardzo wdzięczna ponieważ jest szybkie w wykonaniu a do tego bardzo smaczne
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5341
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1680
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5198
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1697
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5341
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1680
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5198
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1697
Składniki
Do wysokiej miski wsypać całe opakowanie drożdży suszonych na nie wlać roztrzepane jajka widelcem a na jajka wsypać szczyptę soli, następnie wsypać cukier a na cukier wlać mleko i olej na koniec wsypać mąkę. Tak przygotowane pozostawić na trzy godziny pod przykrytą ściereczką ( ja zaczęłam robić już po półtorej godzinie )
Tak jak pisałam po godzinie zmiksować zawartość miski na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników, następnie do blaszki 36 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia ( można też mniejszej ) przełożyć całe ciasto i wyrównać powierzchnię na ciasto wyłożyć skórą do dołu przygotowane podzielone śliwki wciskając je lekko w ciasto, na śliwki wysypać przygotowaną kruszonkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Gdy już jest widoczne podrośnięcie ciasta drożdżowego ze śliwkami wtedy rozgrzać piekarnik ustawiając go na 190 stopni a następnie wstawić przygotowane ciasto i piec 30 - 45 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, pod koniec pieczenia można ciasto nakryć folią aluminiową aby się nie przypaliła góra. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostygnięcia po tym czasie wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało od blaszki po całkowitym ostygnięciu oddzielić papier od ciasta
Ciasto po ostygnięciu ładnie odchodzi od papieru do pieczenia i kroi się bez oporu, wyszło bardzo smaczne i wilgotne a z dodatkiem śliwki wyszło przepyszne, w sam raz do zimnego lub ciepłego mleka a nawet kakao. Polecam serdecznie przygotowanie tego ciasta o ile są smakosze ciast drożdżowych na pewno nie pożałujecie gdy go upieczecie