Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z drożdżowego ciasta można wyczarować prawdziwie smaczne cuda! Przykładem na to są te właśnie koperty z serem i truskawkami :)
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 96
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31249
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier i mieszać, aż cukier rozpuści drożdże. Mleko podgrzewać masłem, aż to drugie się roztopi. Do drożdży dodać mleko z masłem-kilka łyżek i tyle mąki, by zaczyn nie był za gęsty. Odczekać 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 70 min.
Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 dość sporych). Ser wymieszać z cukrem i żółtkiem widelcem. Z każdej części ciasta zrobić kwadrat, na który nałożyć łyżkę sera i po 2 plasterki truskawek.
Potem przeciwległe końce lekko naciągając złożyć do środka i lekko przycisnąć, by się skleiły. To samo zrobić z pozostałymi dwoma końcami. Przełożyć na blachę i zaczekać jeszcze ok. 30 min. Nasmarować jajem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 20 min. Przed podaniem posypać pudrem. Smacznego!