Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na rozpoczęcie sezonu przetwarzania czarnego bzu przygotowałam wspaniałe drożdżowe racuchy z dodatkiem kwiatów. Podałam je z pierwszymi truskawkami z ogródka i pierwszym miodem prosto z ula, płynnym, świeżym i pysznym!
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 359
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 373
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16549
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 117
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 359
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 373
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 466
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16549
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 117
Składniki
Z drożdży, cukru, kilku łyżek mąki i letniego mleka przygotuj rozczyn.
Gdy rozczyn urośnie, połącz go z mąką wymieszaną z solą oraz z jajkiem. Dokładnie zagnieć ciasto przy pomocy miksera lub drewnianej kopystki – przez jakieś 10-15 minut.
W międzyczasie oddziel kwiatki czarnego bzu od łodyżek – z grubsza, odcinając na przykład nożyczkami. Nic się nie stanie, jeśli zostanie trochę łodyżek – nie stanowią zagrożenia, ponieważ będą poddawane obróbce termicznej.
Dodaj kwiaty do masy i wymieszaj. Przykryj miskę i odstaw ciasto do wyrośnięcia na jakieś 50-60 minut. W tym czasie powinno zyskać bąbelkową strukturę. Jeśli tak się nie stanie – daj mu jeszcze parę minut.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz w ilości odpowiedniej do głębokiego smażenia.
Łyżką nabieraj porcje ciasta z kwiatami i smaż z obu stron na rumiano – na niezbyt dużym płomieniu.
Moje rozpoczynające sezon drożdżowe racuchy z kwiatami bzu podałam z pierwszymi w tym roku, zebranymi w ogrodzie truskawkami oraz pierwszym, świeżym, płynnym miodem. Jak inauguracja, to inauguracja! Wraz z tym daniem przybyło do nas lato.