Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne słodkie bułeczki, drożdżówki w kształcie kwiatków. Nie potrzeba żadnej specjalnej foremki do wycinania!
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1323
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7354
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2833
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1323
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7354
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2833
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru i pół szklanki mleka. Dodać 4 czubate łyżki mąki pszennej i wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż rozczyn urośnie. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę mąki, szczyptę soli i pół szklanki mleka. Przez chwilę zagniatać ciasto, potem dodać roztopione masło i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Urywać kawałki ciasta i formować kulki. Na pomocą dużego korka (np. od butelki od mleka) zrobić wgłębienie na środki każdej kulki. Boki nacinamy na 12 pasków. Połączyć ze sobą po dwa paski (sklejamy ich czubki). Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarować na środku każdej bułeczki. Piec ok. 15-20 minut w temp. 200ºC. Smacznego!