Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne słodkie bułeczki, drożdżówki w kształcie kwiatków. Nie potrzeba żadnej specjalnej foremki do wycinania!
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 230
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40403
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5251
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 230
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40403
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5251
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru i pół szklanki mleka. Dodać 4 czubate łyżki mąki pszennej i wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż rozczyn urośnie. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę mąki, szczyptę soli i pół szklanki mleka. Przez chwilę zagniatać ciasto, potem dodać roztopione masło i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Urywać kawałki ciasta i formować kulki. Na pomocą dużego korka (np. od butelki od mleka) zrobić wgłębienie na środki każdej kulki. Boki nacinamy na 12 pasków. Połączyć ze sobą po dwa paski (sklejamy ich czubki). Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarować na środku każdej bułeczki. Piec ok. 15-20 minut w temp. 200ºC. Smacznego!