Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne słodkie bułeczki, drożdżówki w kształcie kwiatków. Nie potrzeba żadnej specjalnej foremki do wycinania!
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9037
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1011
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 229
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 9037
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1011
Lekki, świeże i chrupiące danie na kolację.
Odsłon: 229
Trzy w jednym, czyli niezbędne informacje do przygotowania jajek na trzy różn...
Odsłon: 80
Składniki
Przygotować rozczyn z drożdży: drożdże rozetrzeć w miseczce z 1 łyżką cukru i pół szklanki mleka. Dodać 4 czubate łyżki mąki pszennej i wymieszać. Nakryć miseczkę i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, aż rozczyn urośnie. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę mąki, szczyptę soli i pół szklanki mleka. Przez chwilę zagniatać ciasto, potem dodać roztopione masło i wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Urywać kawałki ciasta i formować kulki. Na pomocą dużego korka (np. od butelki od mleka) zrobić wgłębienie na środki każdej kulki. Boki nacinamy na 12 pasków. Połączyć ze sobą po dwa paski (sklejamy ich czubki). Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem. Rozpuszczoną czekoladę rozsmarować na środku każdej bułeczki. Piec ok. 15-20 minut w temp. 200ºC. Smacznego!