Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe, ser i owoce, to ostatnio moje ulubione połączenie.
Polecam.
Odsłon: 88
Szybka i smaczna
Odsłon: 13629
Polecam.
Odsłon: 88
Szybka i smaczna
Odsłon: 13629
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec, wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Następnie rozwałkować na prostokąt. Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser. Na ser wyłożyć owoce.
Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć. Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy, jak świderek.
Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.