Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do kubka mleka lub kawy -:)
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2183
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9762
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3490
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6870
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2183
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9762
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3490
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6870
Składniki
Całe mleko należy wlać do garnuszka, podgrzać i wsypać cukier i drożdże. Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru i drożdży. Gdy mleko lekko schłodzi się wsypujemy 5 łyżek przesianej mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W między czasie należy roztopić i schłodzić masło. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, 2 jaja i roztopione masło. Wyrabiać na twardej powierzchni aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką.
Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ponownie wyrobić kilka minut w celu odgazowania z pęcherzyków powietrza. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę i poukładać brzoskwinie.
Przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Blachę przykryć ściereczką, aby ciasto jeszcze podrosło i odpoczęło. Ja wykorzystuję czas, w którym piekarnik się nagrzewa. Bardzo ważne aby jaja wyjąć z lodówki kilka godzin przed robieniem ciasta.