Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe z owocami latem, to pozycja obowiązkowa. Dla urozmaicenia dodałam trochę nutelli. Spróbujcie bo wyszło pysznie.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 916
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 130
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2816
Składniki
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić żeby drożdże zaczęły pracować. Jajka ubić z cukrem. Można to zrobić mikserem, lub trzepaczką. Do miski z drożdżami wsypać mąkę, dodać ubite jajka i wymieszać. Na koniec wlać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto mikserem z hakami, lub robotem. Tak przygotowane ciasto przełożyć na prostokątną blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć nutellę. Nie za dużo. Ja zrobiłam łyżką esy floresy. Na to wyłożyć pokrojone truskawki i borówki. Owoców nie powinno być za dużo, żeby ciasto nie było zbyt ciężkie.
Składniki na kruszonkę przełożyć do miski. Zagnieść palcami, żeby powstała kruszonka. Posypać wierzch ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 40-45 minut