Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na ciasta drożdżowe jest całe mnóstwo, a jednak ten jest wyjątkowy – dzięki dobrze dobranym proporcjom udaje się zawsze i każdemu. Puszyste, pachnące ciasto z kruszonką… a przepis ten jest naszym przepisem rodzinnym o korzeniach w południowo-wschodniej Polsce.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6316
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6316
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 351
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.
W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.
Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).
Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.
Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem .Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.