Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyjemność i z jedzenia, i z odrywania
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Składniki
Do miski wkładamy rozkruszone drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i trochę mąki. Zalewamy wszystko ciepłym mlekiem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn drożdżowy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Masło roztapiamy i odstawiamy, aby lekko przestygło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, resztę cukru, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
W czasie gdy ciasto rośnie, roztapiamy masło, które będzie nam potrzebne do przekładania ciasta. Po roztopieniu zdejmujemy je z ognia, aby lekko przestygło.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy tak, aby powstał prostokąt 60x30cm. Smarujemy cały placek roztopionym masłem (zostawiamy trochę masła, aby posmarować wierzch ciasta) i posypujemy cukrem (ja użyłam cukru trzcinowego, ale może być też biały).
Ciasto tniemy wzdłuż krótszego boku na 6 kawałków o szerokości 10 cm. Układamy je jeden na drugim.
Całość ponownie dzielimy na 6 kawałków wzdłuż krótszego boku.
Pokrojone ciasto wkładamy bokiem do wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem foremki (25cm x 10 cm). Wierzch ciasto smarujemy pozostałym masłem i posypujemy cukrem (można użyć cukru wanilinowego). Ciasto pieczemy ok. 35 min. w temp 175 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, nie kroimy go, a odrywamy :)