Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z makiem przygotowujemy nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Smakują także w ciągu całego roku. Są pracochłonne ale od czasu do czasu ma się ochotę na taką pychotkę.
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1165
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4335
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 57
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7497
idealna dla miłośników pasztecików drobiowych
Odsłon: 1165
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 4335
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 57
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 7497
Składniki
Mak zalać wrzątkiem na 15 minut. To samo z robić z daktylami i orzechami. Mak odsączyć i zmielić dwa razy razem z orzechami i daktylami.Dodać cukier , śmietanę i rum. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę , dodać sól, jajko, masło zaczyn. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić. Cienko rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć masę makową. Zwinąć w rulon i delikatnie przekroić na dwie, trzy części.Przepleść jak warkocz.Przenieść na blachę wyłożoną papierem i odstawić na 1/2 godziny.Wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut w tem. 170 stopni. Zimne ciasto oblać lukrem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.