Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta z makiem przygotowujemy nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Smakują także w ciągu całego roku. Są pracochłonne ale od czasu do czasu ma się ochotę na taką pychotkę.
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 768
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 999
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 306
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 768
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 999
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 306
Składniki
Mak zalać wrzątkiem na 15 minut. To samo z robić z daktylami i orzechami. Mak odsączyć i zmielić dwa razy razem z orzechami i daktylami.Dodać cukier , śmietanę i rum. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z cukrem i łyżką mąki.Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę , dodać sól, jajko, masło zaczyn. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Ponownie wyrobić. Cienko rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć masę makową. Zwinąć w rulon i delikatnie przekroić na dwie, trzy części.Przepleść jak warkocz.Przenieść na blachę wyłożoną papierem i odstawić na 1/2 godziny.Wstawić do zimnego piekarnika i piec 30 minut w tem. 170 stopni. Zimne ciasto oblać lukrem i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.