Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna drożdżówka z przepisu mojej babci. Dobra na każdą okazję, a do tego ciasto drożdżowe jest bardzo zdrowe.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4103
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2634
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336699
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4103
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423242
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2634
Składniki
Zaczyn drożdżowy: 3 łyżki stołowe letniego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i w to wdrobić drożdże i dobrze wymieszać . Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
8 łyżek mleka, płaska łyżeczka soli, 187,5 g masła roztopić i rozmieszać w tym szklankę cukru. Wsypać mąkę i jajka. Dobrze wyrobić ciasto i wlać w to wyrośnięte drożdże. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Do ciasta można dodać olejek pomarańczowy lub cytrynowy do smaku. Pod koniec ciasto dobrze wyklepać drewnianą łyżką od mieszania ciasta aby dobrze napowietrzyć. Posypać na wierzchu mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie, czyli podwoi swoją objętość wyłożyć na dużą blachę do pieczenia wysmarowaną masłem. Zanim posypiemy kruszonkę można co kawałek poukładać kawałki masła. Wówczas drożdżówka podczas pieczenia w tych miejscach wchłonie masło i kruszonka przejdzie w głąb ciasta. (Właśnie taką najbardziej lubi mój syn). Oczywiście nie trzeba tego robić można na ciasto posypać od razu kruszonkę. Kruszonka- mąka cukier proszek do pieczenia i masło (masło twarde z lodówki) ręką mieszamy i łączymy robiąc drobne kluseczki i posypujemy tym ciasto na blasze. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 min. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy ok. 30 min. Test suchego patyczka.
Przepis jaki napisałam to podstawowa wersja drożdżówki. W zależności od pory roku czy naszego apetytu można upiec drożdżówkę z powidłami pod kruszonką, można do ciasta dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową albo ze śliwkami. W przypadku drożdżówki ze śliwkami owoce po wydrążeniu pestek należy posypać cukrem na ok. 1 - 2 godz. aby puściły sok. Po odsączeniu owoce układamy na ciasto skórkami na dół i na to sypiemy kruszonkę.