Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz oryginalnego pomysłu na ciasto drożdżowe z owocami? Drożdżówka z twarogiem i śliwkami z pewnością spełni twoje oczekiwania.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1330
Składniki
Przygotuj zaczyn na ciasto drożdżowe. Do miski rozkrusz drożdże i wsyp łyżkę cukru. Zalej mlekiem i wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj 3 łyżki mąki i ponownie wymieszaj – tak, by nie powstały grudki. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Oddziel żółtko jednego z jajek od białka. Utrzyj drugie jajko z oddzielonym żółtkiem i resztą cukru. Przesiej do miski resztę mąki i dodaj szczyptę soli. Połącz mikserem masę jajeczną, mąkę i zaczyn drożdżowy. Pod koniec miksowania dodaj płynne masło. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Utrzyj żółtko z cukrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj z twarogiem. Śliwki umyj i przekrój na połówki, usuwając pestki.
Rozwałkuj na stolnicy wyrośnięte ciasto. Uformuj z niego prostokąt o wymiarach okoł0 40x30 cm. Pokrój prostokąt na 3 pasy. Na całej długości każdego nałóż pasek twarogu i zroluj pasek ciasta według dłuższego brzegu. Tak przygotowane wałki ciasta ułóż „w ślimaka” w natłuszczonej tortownicy o średnicy 24-26 cm. Pomiędzy wałki ciasta powtykaj przepołowione śliwki. Wierzch ciasta posmaruj białkiem (z użyciem pędzelka).
Wstaw drożdżówkę z twarogiem i śliwkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut. Gdy ciasto przestygnie, oprósz je cukrem pudrem.