Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ślimaczki z ciasta drożdżowego z mleczną czekoladą, cynamonem i lukrem.
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 79
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 642
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 28
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 175
Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...
Odsłon: 79
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 642
Pomidory do potraw z grilla. Smaczne i zdrowe.
Odsłon: 28
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 175
Składniki
Z podanej porcji wyszło mi 16 drożdżówek. Ciasto: Mleko z masłem podgrzewamy do roztopienia się masła. Odstawiamy, aż przestygnie. Kiedy będzie lekko ciepłe dodajemy drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk. Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Pod koniec wyrastania możemy przygotować czekoladę: czekoladę kroimy w kostki i razem z masłem podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta, na grubość ok 6mm, lekko podsypując mąką. Na cieście rozprowadzamy czekoladę, posypujemy cynamonem i zawijamy dłuższy bok. Powstały rulon kroimy bardzo ostrym nożem na 4 centymetrowe plasterki. Plastry odwracamy na bok i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Drożdżówki zostawiamy do wystudzenia, a w tym czasie robimy lukier. Do cukru pudru dodajemy małymi porcjami sok z cytryny, cały czas szybko mieszając łyżką. Lukier powinien być lekko lejący. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem. Smacznego!