Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki z czekoladą
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6756
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 958
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6756
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 958
Składniki
W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Ciasto: W rondelku podgrzewamy 3/4 szklanki mleka, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!. Do dużej miski przelewamy zawartość garnka letnie mleko z cukrem i masłem, żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut. Ciasto podzielić na 10 różnych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć na prostokąt ok. 0,5 cm. Na środku dodajemy krem czekoladowy ok. 2 łyżeczek i sklejamy. Odkładamy łączeniem do dołu Drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu nagrzania się piekarnika. Drożdżówki posmarować rozmąconym żółtkiem. U mnie połowa posypana dodatkowo kruszonką, a pozostałe polana lukrem po upieczeniu. Drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe dodatkowo możemy polukrować. Smacznego!