Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4427
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12028
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 191
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4427
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12028
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6842
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5621
Składniki
Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok. 10 minut. Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego całość wyrabiam przez ok 10 minut. ( w razie konieczności podsypujemy ciasto mąką). Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie, chyba, że używanie gotowej masy makowej z puszki wtedy nie trzeba jej w żaden sposób przygotowywać. Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać trochę mleka, jeli mało słodka to dodać miód. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x60 cm. Mak rozsmarować po całym cieście i zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek zwiniętego ciasta spłaszczyć na środku drewnianą łyżką. Tak przygotowane drożdżówki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( Jak przygotować drożdżówki zobaczycie w filmie poniżej). Przykryć ściereczką i odstawać na czas nagrzania się piekarnika ok. 15 minut. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!