Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 78
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 442
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 202
Pudding toffi to deser, który zachwyci każdego miłośnika karmelowego smaku. W...
Odsłon: 78
Proste , smaczne danie. Polecam
Odsłon: 442
Każdy chyba słyszał o tym że w niedziele rosół , a w poniedziałek pomidorówka...
Odsłon: 202
Składniki
Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok. 10 minut. Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko, wyrośnięty rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło. Zabieramy się za wyrabianie ciasta ręcznie lub za pomocą robota kuchennego całość wyrabiam przez ok 10 minut. ( w razie konieczności podsypujemy ciasto mąką). Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie, chyba, że używanie gotowej masy makowej z puszki wtedy nie trzeba jej w żaden sposób przygotowywać. Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać trochę mleka, jeli mało słodka to dodać miód. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat kuchenny oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40x60 cm. Mak rozsmarować po całym cieście i zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę pokroić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek zwiniętego ciasta spłaszczyć na środku drewnianą łyżką. Tak przygotowane drożdżówki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. ( Jak przygotować drożdżówki zobaczycie w filmie poniżej). Przykryć ściereczką i odstawać na czas nagrzania się piekarnika ok. 15 minut. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!