Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Mniam, mniam... Polecam!
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 676
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8139
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 460
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9436
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8030
Leniwe pierogi. Uwielbiałam je w dzieciństwie, ale sama nie robiłam ich już o...
Odsłon: 676
Argolas caldas, czyli gorące, pomarańczowe oponki to przepyszny portugalski d...
Odsłon: 8139
Zastanawiasz się, co zaserwować podczas romantycznej kolacji we dwoje? Mamy p...
Odsłon: 460
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 9436
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 8030
Składniki
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie, do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem. Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.
Smacznego.