Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Mniam, mniam... Polecam!
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 95
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2711
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2250
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 95
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2711
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2250
Składniki
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy 5 łyżkami cukru, odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mleko lekko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do malaksera, dodajemy drożdże instant, żółtka, jajko, wlewamy mleko. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut, w trakcie dodajemy jeszcze roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Gotowe, wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy, wykrawamy z niego krążki o średnicy około 7 cm. W środku każdego krążka palcem robimy wgłębienie, do którego wkładamy łyżkę posiekanych owoców (wcześniej odsączonych z nadmiaru soku). Brzegi krążków smarujemy roztrzepanym białkiem. Przygotowane drożdżówki odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia, następnie układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciepłe drożdżówki posypujemy cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji udało mi się wypiec 15 drożdżówek.
Smacznego.