Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto i serowe wnętrze po brzegi. Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2591
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20084
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 685
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2591
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20084
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 685
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Składniki
Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć. Ciasto drożdżowe: Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.