Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste ciasto i serowe wnętrze po brzegi. Domowe drożdżówki to jeden z moich ulubionych wypieków. Idealne na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 688
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 459
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 688
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 459
Składniki
Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć. Ciasto drożdżowe: Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.