Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne bułeczki drożdżowe z białym serem posypane sodką kruszonką. Delikatne i puszyste. Znikają z blachy zanim zdążą całkiem wystygnąć. Zamiast kupować w cukierni zrób je sama w domu. Może ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, ale warto :)
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1501
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8279
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1501
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 238
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 236
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8279
Składniki
Drożdże rozrabiamy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Mąkę przekładamy do miski. Dodajemy zaczyn, sól, miód, jajko oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy na stolicę i dokładnie wyrabiamy do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Jeżeli jest za bardzo klejące podsypujemy je mąką. Następnie przekładamy je do obsypanej mąką miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
Przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy dwa razy. Następnie przekładamy go do miski i miksujemy stopniowo dodając kolejne składniki: cukier puder, żółtko jajka, cukier wanilinowy oraz masło - do uzyskania jednolitej masy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i przez chwilę wyrabiamy, żeby pozbyć się powietrza. Ciasto dzielimy na bułeczki. Waga ciasta na jedną bułeczkę to ok. 60 g. Formujemy kuleczki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i zostawimy do wyrośnięcia na około 30 min.
W bułeczkach robimy miejsce na nadzienie. Bierzemy zwykłą szklankę, spód smarujemy olejem, przykładamy do ciasta i mocno dociskamy, tak aż poczujemy opór blachy. Ciasto w zagłębieniu musi być cienkie, w przeciwnym razie zbytnio urośnie i nadzienie podczas pieczenia wycieknie. Następnie masą serową wypełniamy otwory w bułeczkach do wysokości ciasta. Całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zagniecioną kruszonką.
Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok. 20 min do zarumienienia. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy jeszcze na ok. 5 min. żeby jak najmniej opadł nam ser.