Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)
Drożdżówki z serkiem i jeżynami.
Składniki
- Rozczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- Ciasto:
- 4 kopiaste szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny
- ewentualnie ciepłe mleko
- Nadzienie:
- 25 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki cukru do smaku
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki jeżyn
- 1 budyń waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Składniki
- Rozczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- Ciasto:
- 4 kopiaste szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny
- ewentualnie ciepłe mleko
- Nadzienie:
- 25 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki cukru do smaku
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki jeżyn
- 1 budyń waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Etapy przygotowania
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.
Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)
Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 58
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 111
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 80
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 166
Ostatnio komentowane przepisy
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 58
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 111
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 80
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 166
Składniki
- Rozczyn:
- 5 dag świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- Ciasto:
- 4 kopiaste szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 5 dag masła lub margaryny
- ewentualnie ciepłe mleko
- Nadzienie:
- 25 dag sera białego półtłustego
- 2 łyżki cukru do smaku
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki jeżyn
- 1 budyń waniliowy
- Dodatkowo:
- 1 jajko
- pół szklanki cukru
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.
Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.
Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.
Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.
Śliczne i pyszne.:)
Wspaniałe :-) Uwielbiam takie drożdżówki,mniaaaaam
Pysznosci!