Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sezonowe drożdżówki z aromatycznymi truskawkami, migdałami i kruszonką
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3293
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1297
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1818
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 597
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3293
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1297
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1818
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 597
Składniki
Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i 50 ml ciepłego mleka przygotowuję zaczyn. Czekam około 10-15 minut aż drożdże ruszą. Mąkę przesiewam i łączę z cukrem, olejem, solą i rozkłóconym jajem oraz żółtkiem. Dodaję drożdże i mieszam łyżką. Dolewam stopniowo mleko, mieszając. Dolewam do momentu, aż ciasto będzie jednorodne, ale ciągle trudne do mieszania. Blat oprószam mąką, przekładam mieszankę i wyrabiam chwilę. Według potrzeb dodaję mąkę lub mleko. Wyrabiam około 15 minut - do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Odkładam pod przykrycie na minimum 1 godzinę.
Truskawki myję i osuszam. Kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam owoce i podsmażam chwilę, czekam, aż puszczą sok. Zasypuję cukrem. Zmniejszam moc palnika i duszę do odparowania wody. Dodaję ekstrakt waniliowy i mieszam. Zdejmuję patelnię z palnika i dodaję mąkę. Mieszam bardzo intensywnie, żeby pozbyć się grudek. Dodaję posiekane migdały. Podgrzewam jeszcze chwilę. Odstawiam do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto wałkuję dość cienko. Ostrym nożem kroję na części wielkości przyszłych drożdżówek. Naczyniem z płaskim dnem wyciskam krążki na każdej części. Przekładam drożdżówki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na każde odciśnięte koło układam łyżką porcję masy truskawkowej. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Zagniatam składniki na kruszonkę. Posypuję każdą bułkę. Białka rozkłócam z mlekiem i olejem. Po kwadransie smaruję każdą drożdżówkę dwukrotnie. Piekę do zezłocenia - około 20-25 minut.