Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, domowe i proste.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4370
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11868
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4370
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11868
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Drożdże rozrabiamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Robimy zaczyn i czekamy, aż wyrosną drożdżę. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią.