Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, domowe i proste.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31270
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14372
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1378
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31270
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 14372
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1378
Składniki
Drożdże rozrabiamy z cukrem i małą ilością ciepłej wody. Robimy zaczyn i czekamy, aż wyrosną drożdżę. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy naczynie z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią.