Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj drożdżówki ,słodka przekąska którą możemy kupić w każdej cukierni, a może by tak samemu spróbować ? Ja dzisiaj przygotowałam drożdżówki, kilka ze śliwkami i kilka z serem. Drożdżówki do popołudniowej kawy , myślę że każdy się skusi.
miska, garnuszek do podgrzania mleka, mikser, scierka, blaszka, papier do pieczenia,
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 135
Chili con carne to danie, które pierwszy raz zostało odnotowane w 1857 roku!...
Odsłon: 135
Składniki
Na początku przygotować rozczyn; Drożdże rozkruszyć , dodać łyżkę cukru oraz 100 ml. ciepłego ale nie gorącego mleka , wymieszać obsypać łyżką maki przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Do pozostałych składników ciasta dodać wyrośnięty rozczyn , wyrobić jednolite , gładkie ciasto. ( pamiętajmy że ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli odchodzi od rąk i brzegów miski). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W między czasie przygotować nadzienie serowe i śliwkowe. Nadzienie serowe; Ser przełożyć do miski dodać żółtka , oba cukry i śmietanę rozetrzeć dokładnie widelcem. Nadzienie śliwkowe; Śliwki po lekkim rozmrożeniu przełożyć na patelnię dodać cukier i smażyć aż woda wyparuje. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą , wlać do śliwek i gotować około 2 -3 minut po czym zdjąć z ognia. Dalej przygotować kruszonkę ; Składniki kruszonki wymieszać ze sobą tak aby powstało sypkie , ale grudkowe ciasto. Na początku siekam wszystko nożem , a następnie rozcieram w dłoniach palcami. Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wyłożyć na oprószona stolnicę lub blat stołu ,urywać kawałki ciasto formując placki. Placki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka spodem szklanki zrobić wgłębienie na nadzienie. Wkładać po dużej łyżce nadzienia śliwkowego lub serowego. Każdą drożdżówkę posmarować rozbełtanym białkiem i posypać obficie kruszonką. Włożyć do piekarnika do 180 stopni i piec około 30 minut góra - dół. Po upieczeniu i wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego . Rada; składniki kruszonki możemy pomniejszyć lub powiększyć w zależności ile potrzebujemy kruszonki pamiętając jeżeli masło zmniejszamy o połowę to pozostałe składniki również zmniejszamy o połowę.
Ciasto po wyrobieniu .
Wyrośnięte ciasto.
Drożdżówki gotowe.