Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie jagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was :) Polecam :)
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54205
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 540
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5545
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54205
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 540
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5545
 
         
         
                Składniki
Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam. Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową.
Całość zwijam w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości.
Każdy kawałek obracam o 90 stopni.
Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe. Smacznego :)