Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy makowiec"
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1203
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 144
Przepis dnia
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 1203
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 144
Składniki
Drożdże rozetrzyj z ły żką cukru, odrobiną cie płego mleka i łyżką mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem na gęstą, kremową masę.
Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka.
Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło oraz cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Posiekaj garść orzechów, wymieszaj z masą makową z puszki. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą. Zwiń rolady, ułóż na blachach, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Udekoruj polewą.
Czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł.
Jeśli do ciasta używasz rozczynu ze świeżych drożdży, dopilnuj, by wyrosło ono przed pieczeniem i wstawieniem do piekarnika. Ciasto przygotowane na suchych drożdżach wstawiaj natomiast zaraz po wyrobieniu do lekko nagrzanego piecyka, aby zdążyło w nim podrosnąć.Źródło: Świat kobiety