Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy zawijaniec to idealna propozycja na święta i nie tylko. Prosty przepis i nadzienie sprawiają, że możesz go przygotować nawet jako ciasto last minute.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3888
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 3888
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 555
Składniki
Mleko podgrzej, aby było ciepłe, ale nie gorące. Masło do ciasta rozpuść w rondelku. Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Dodaj 2 jajka i 1 żółtko. Wsyp drożdże instant oraz odrobinę soli. Zacznij wyrabiać rękoma ciasto, możesz podsypywać je mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Kiedy tak się stanie uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw je do podwojenia objętości.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Masło rozpuść w rondelku. Jeśli używasz czekolady mlecznej to zetrzyj ją na tarce.
Kiedy ciasto wyrośnie, wbij w nie pięść i rozwałkuj na cienki placek. Całość posmaruj roztopionym masłem. Następnie posyp cukrem, cynamonem i kakao. Jeśli masz czekoladę, wyłóż ją na całe ciasto. Zawiń jak roladę. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut. Udekoruj według uznania.