Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z tego przepisu wyszło mega miękkie, puszyste i wilgotne. W połączeniu z masą makową i kruszonką, jest to dla mnie wypiek idealny.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 37
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2286
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 37
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2286
Składniki
Jajka wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło do ciasto stopiłam w rondelku i przestudziłam. Drożdże wkruszyłam do miseczki i dodałam do nich połowę cukru pudru. Drożdże z cukrem roztarłam widelcem. Dodałam żółtka, jajko i olej i wymieszałam łyżką. Dodałam ciepłe mleko, roztopione masło, szczyptę soli, mąkę i resztę cukru. Mikserem z hakami wyrobiłam ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyłam na stolnicę i podsypując mąką ponownie je zagniotłam i podzieliłam na dwie równe części. Każdą część ciasta rozwałkowałam na prostokąt i posmarowałam masą makową. Każde ciasto zwinęłam w roladę i nacięłam ją wzdłuż, nie przecinając jednego brzegu. Powstałe dwa pasy ciasta z każdej rolady zaplotłam w warkocz i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piekłam w dwóch oddzielnych formach keksówkach. Wierzch każdego ciasta posmarowałam roztrzepanym białkiem. Składniki na kruszonkę umieściłam w misce i roztarłam palcami na okruchy. Kruszonką posypałam obydwa ciasta. Ciasta piekłam jednocześnie na tym samym poziomie piekarnika przez około godzinę w temp. 180 stopni. Ciasto wystudziłam na kratce, a następnie pokroiłam na kawałki.