Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz kuchenne eksperymenty i niecodzienne ciasta, Dunajec z pewnością przypadnie ci do gustu. Będzie doskonałą alternatywą dla doskonale wszystkim znanych biszkoptów, serników i ucierańców. Wymaga nieco pracy, jednak efekt końcowy zdecydowanie wart jest wysiłku. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1329
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 268
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 53
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 48
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku.
Do masy jajecznej przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszaj szpatułką. Dosyp mak, wlej cienką stróżką olej i ponownie wymieszaj.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie, przekrój je na 3 blaty.
Zmiel herbatniki w malakserze lub rozgnieć je wałkiem. W rondelku roztop czekoladę w mleku skondensowanym. Wymieszaj i połącz z herbatnikami.
Zmiel lub posiekaj bardzo drobno orzechy. Wymieszaj 2-3 łyżkami suchego maku.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę (musi być mocno schłodzona). Pod koniec dodaj do niej cukier puder. Połącz żelatynę z 3 łyżkami śmietany. Tak zahartowaną wymieszaj szpatułą z bitą śmietaną i serkiem mascarpone.
Posmaruj blaty ciasta cienką warstwą kremu czekoladowego. Przełóż je kremem śmietanowym (odłóż około ¼ do otynkowania ciasta). Otynkuj ciasto i oprósz mieszanką orzechów i maku. Wstaw na kilka godzin do lodówki.